3G hintoja...

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja nhk_, 6/5/03.

 1. nhk_ Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  2682
  Tykkäykset:
  0
  Ihan mielenkiinnosta tuumasin kysellä, että onko Suomen tulevia hintoja millään lailla missään kommentoitu, kun ruåttalainen on jo julkistanut omiaan...

  http://www.matkapuhelin.net/news/03/01/030506.html

  Ei mitenkään edullista ei, mutta millainen tuleekaan olemaan hintataso tässä maidon ja hunajan maassa?
   
 2. djj Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/1/03
  Viestit:
  2742
  Tykkäykset:
  0
  Eipä ollut mitenkään halvat hinnat... Kyllä veikkaan että Suomessa ei hinnat ainakaan halvempia ole! :/
   
 3. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Käsittääkseni ainoastaan yleisellä tasolla, että kallista tulee olemaan.

  Mitään tarkempaa ei ole kerrottu, ihan ymmärrettävää kun verkotkin ovat mitä ovat. Radiolinjahan ilmoitti ettei avaa UMTSia tänä vuonna ja Soneran UMTS pitäisi tulla käyttöön välillä syksy-joulu 2003. Muiden operaattorien aikatauluja en muista, mutta ne olivat vielä epämääräisempiä kuin kahden suuren...

  Jossain muistaakseni oli puhetta yli 0,50 euron minuuttitaksoista. En muista oliko kyseessä operaattorin arvio vai mikä. Kuukausimaksutkin ovat luultavasti reilusti suurempia kuin nykyisissä GSM-liittymissä.
   
 4. nhk_ Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  2682
  Tykkäykset:
  0
  Eli ei liene "tavallisella tallaajalla" mitään kiirettä vielä hötkyillä uuden ja hienon tekniikan perään. On meinaan sen verran suolainen hinta, että ei edes geekkinä viitsi haaveilla vielä noista...
   
 5. la

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  590
  Tykkäykset:
  0
  Siis puhekäytössä?
  Eikös suurinosa UMTS-luureista ole kuitenkin GSM/UMTS-puhelimia, joten ei taida olla järkeä käyttää sitä UMTSia puhumiseen? Menikö minulta jotain pahasti ohi?
   
 6. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  No voihan puhumiseen käyttää myös GSM-verkkoa, jos puhelin on hybridi. Silloin voitaisiin ainakin periatteessa laskuttaa halvempaa taksaa, eri asia on haluavatko operaattorit tehdä niin. Mutta jos haluat käyttää UMTSin ominaisuuksia (nopea datasiirto, multimediapuhelut/viestit, jne.) niin taksa on korkea.
   
 7. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Mistä minuuttitaksoista puhut?
  En alkuukaan usko että puhumisen hinnat ainakaan kallistuu. Samallailla se puhe menee verkosta riippumatta.
  Nyt ei ole kysy mistään NMT -> GSM siirtymästä, vaan enemminkin GSM900 -> GPRS900/1800 tyyppisestä siirtymisestä.
  Datasiirron kallistumiseenkaan en oikein usko, enemmin päinvastoin, DNA on omatapauksensa, mutta siellä voidaan toteuttaa nykyistäkin linjaa.

  Tosin alkuvaiheessa voi olla pilotti hinnoittelua ja toki riippuu mihin verrataan esim datasiirron hintoja ja kuinka vertailukelposia ne ovat.

  EN välttämättä yllättyisi vaikka UMTS verkko on asiakkaan käytössä josa hänellä tarvittavat vermeet löytyy ilman sen kummosia sopimuksia kunhan toiminnassa ollaa päästy luotettavalle tasolle (data ratkaisuihin varmaan tulee erillaista tarjontaa, mutta joihinkin kattaviin paketteihin "3g" tuki tulee sellaisenaan), ja sitten aletaan myymään tarjouksilla n.s 3G liittymiä kuten aikoinaan 2taajuus liittymiä.

  Operaattorien etu on saada asiakkaat siirtyyn uuteen verkkoon, GSM/GPRS/EDGE verkon liikenettä tasaan ruuhka-alueilla. Tilanne ei vielä vuoden sisään ole mitenkään kriittinen, mutta jos asiakas tottuu käyttämään suoreempaa nopuettu --> enemmän datavirtaa --> enemmän liikevaihtoa. ja UMTS luurit kykenee siirtään dataa samalla kuin puhutaan, eli lisää rahaa ja käytettävämpiä palveluita. Ei kai kukaan nyt asiakkaiden tuloa halua jarruttaa, eikä nykyään muutamaa pelleä lukuunottamatta maksa siitä että voi käyttää mutta ei kätä.

  Ja nykyisin hinnoilla on asiakkita uusiin verkkoihin houkuteltu, jo NMT 900sta lähtien.
   
 8. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Hinnoittelusta on paha sanoa etukäteen, mutta ainakin arviot ovat olleet aika kalliita. Saman voi todeta myös tuosta ruotsalaisten hinnoitteluesimerkistä. Mikä on sitten pilottikäyttöä ja mikä normaalikäyttöä? Kyllä minäkin uskon tuon 0,50e/minuutti olevan esim. kuvapuhelun hinta. Ei pelkän puheen siirrosta UMTS verkosta voi kovin pitkään törkeitä hintoja laskuttaa.

  Itse en kyllä usko UMTS palveluiden olevan samanhintaisia kuin nykyisten GSM-palveluiden. Verkkojen rakentaminen pitää jotenkin maksaa ja Suomen asiakasmäärillä sitä ei tehdä mitenkään hirveän nopeasti, joten hintojen täytyy olla korkeampia.

  Ja monessa muussakin palvelussa on ollut huikeita kasvunäkymiä, mutta operaattorit ovat ottaneet lähes aina mielummin varovaisen lähtökohdan ja painottaneet yksikköhintoja volyymin sijaan...vrt. esim. MMS.
   
 9. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Minä taas yllättyisin, varsinkin nykyisillä laskutustavoilla...monella voisi mopo karata käsistä kun voi imeä stream-videota ja musaa mielinmäärin luuriin. Sitten pääsisi huuto kun lasku tipahtaa postiluukusta...tietysti kiinteillä hinnoitteluilla hieman eri asia. Mutta joka tapauksessa kyllä palvelut pitää erikseen tilata ja määritellä jos niistä meinataan laskuttaakin...
   
 10. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  No kuva puhelu onkin aivan eri kuin pelkkä puhe, enkä edelleenkään usko että puhe on kalliimpaa UMTS verkossa kuin GSM verkoss (joltain operaattorilta voi löytyä yksittäisiä halvempia minuutti hintoja GSm verkossa)
  Minä uskon että ovat samanhintaisia tai halvempia.
  MMS on myös minin mielestäni vähän liian kallis, mutta en usko että MMS on senkalliimpi UMTS verkossa.

  Uskon että 22kbit/s UMTS verkossa on samanhintaista tai halvempaa kuin GPRS verkossa, samoin 100kbit/s UMTS vs GPRS/EDGE
   
 11. smrk Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/4/03
  Viestit:
  1446
  Tykkäykset:
  44
  Siis 450 minuuttia 29 eurolla (samaan operaattoriin tai lankaan) ei ole edullista?

  Osmo
   
 12. hifi

  0   0   0

  Liittynyt:
  1/1/03
  Viestit:
  564
  Tykkäykset:
  0
  Tuota minäkin katsoin, että ainakaan tuolla kiinteästi kuukausimaksuun kuuluvalla osalla hinta ei ole paha, kun vielä siihen kuuluu SMS:t ja MMS:t... Ylimenevät tietenkin olivat kohtalaisen kalliita. Mutta kuka nyt kevyellä käytöllä enempää tarvitseekaan, ja sitten tuo aktiivikäyttäjän oli todella halpa...
   
 13. nzip

  0   0   0

  Liittynyt:
  23/11/02
  Viestit:
  245
  Tykkäykset:
  0
  Ei kuulosta kyllä järkevältä johtopäätökseltä. Jos nyt GSM-verkossa myytävät palvelut ovat kalliimpia UMTS-verkossa, jää kalliilla rakennettu UMTS-verkko käyttämättömäksi. Eikös se UMTSin idea ole kuitenkin tarjota helpotusta ruuhkaisille GSM-taajuuksille, jolloin operaattorin etu on saada käyttäjät siirtymään UMTS-verkkoon halvemalla hinnoitelulla. Vrt kaksitaajuusliittymät alkuaikoina. Toki sitten videopuhelut yms täysin uudet palvelut maksaa enemmän kuin äänipuhelut, ja operaattori kerää lisärahaa megatavupohjaisella hinnoitelulla kuin GPRS:ssä kun käyttäjä ehtii siirtämään enemmän nopeassa GPRS-verkossa.
   
 14. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Ehkä joskus 5 vuoden päästä...alkuvaiheessa UMTS-verkkojen kapasiteetti ja kuuluvuusalue on erittäin rajallinen ja oman näkemykseni menee lähinnä erilaisten data- ja videopuheluiden tarpeisiin. Mikään ei tietenkään estä reitittämästä tavallisia puheluita UMTS-verkoon, mutta ei niillä verkkojen kustannuksia kauhean nopeasti kuoleteta.

  Eikä sitä GSM-verkkoakaan voi ykskaks tyhjentää, operaattorien suunnitelmissa GSM/GPRS elää vielä useita vuosia perusinfrana UMTSin tukena (ja tulosta tahkoamassa kun investoinnit on pääosin kuoletettu).

  Toivon tietysti olevani väärässä siinä mielessä, että operaattorit ajaisivat UMTSin nopeasti ja halvalla kuluttajien ulottuville. Mutta herää vaan kysymyksiä miten homma rahoitetaan kun Suomessa verkoille asetetut vaatimukset on kovia ja volyymit suhteellisen pieniä.
   
 15. smrk Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/4/03
  Viestit:
  1446
  Tykkäykset:
  44
  Sanottiinko siinä mitään ylimenevistä? On huomattava että toi kiinteä hinta koskee vain samaan operaattoriin ja lankaan meneviä.
  On tavallaan ymmärrettevää ettei 3G => GSM soitot voi olla kovin halpoja. Se 27 senttiä/min oli luultavasti kallein minuuttihinta (päivisin muuhun operaattoriin).
   

Jaa tämä viestiketju