3G, floppi vai menestys

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelimet', aloittaja nalle, 30/11/03.

 1. nalle Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  29/7/03
  Viestit:
  1404
  Tykkäykset:
  0
  Kun tuossa toisessa ketjussa alkoi syntymään tästäkin keskustelua, niin otetaan nyt omana topicina.

  Mielestäni 3G:n floppaamiseen ei ole mitään edellytyksiä. Tämähän tulee olemaan samantapainen teknisestä kehityksestä johtuva muutos kuin siirtyminen nmt-tekniikasta gsm:ään.
   
 2. Fobin

  0   0   0

  Liittynyt:
  25/6/02
  Viestit:
  99
  Tykkäykset:
  0
 3. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Niin ja mistä 3G:stä puhut, noin yleensä, joka on ollut joillain tekniikoilla jo menestys, vai myöhässä olevista UMTS verkoista, jotka kyllä tulevat kun kerkiävät.
   
 4. nalle Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  29/7/03
  Viestit:
  1404
  Tykkäykset:
  0
  Tuosta kun lähti kaikki liikkeelle niin puhuin itsekin pelkästään 3g:stä, varsinkin kun tuli vielä tuo 4g tuohon rinnalle mukaan keskusteluun. Eli en lähtenytkään puuttumaan 3g-tekniikoihin.
   
 5. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  4Gstä voi toki puhua, mutta se olisi vähän saman kuin kymmenenvuotta sitten olisi puhunut 3Gstä.

  Mutta tosiasia on että kolmanne sukupolven verkkoja tarvitaan, ja niissä on jonkin ajan päästä liikenettä enemmän kuin aijemman sukupolven verkoissa.
  Eikä uudet verkot nosta hintoja päinvastoin, toki alussa voi olla erinlaisia hinnoittelumalleja, mutta aina on uudet verkot olleet käyttäjälle halvempia.
   
 6. nalle Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  29/7/03
  Viestit:
  1404
  Tykkäykset:
  0
  Samaa mieltä.  Aika villiä visiota NTT:llä:

  100 meganen mobiiliyhteys tuntuu vielä aika ufolta ajatukselta ainakin meikäläisen päässä.

  Ja toisaalta tuo 5.3 miljoonaa kuulostaa ihan hiekkalaatikkoleikiltä - millä tuolla summalla vielä mitään tk-keskusta rakentaa... Salon kaupungin budjettiin on varattu enemmän rahaa uutta kaupungintaloa varten.
   
 7. juhilus

  juhilus Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  4/6/03
  Viestit:
  2417
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  SE K750i ja SE P800
  No NTT on jo kovasti testaillut HSDPA lisäpalikkaa 3g-verkkoihin, joka nostaa siirtonopeuden tuonne 10-15Mbit/s. Kaupallinen käyttö pitäisi alkaa vuoden 2005 alussa.

  Juu, ei tuolla paljoa tutkiskella. Lähinnä kai tuo on pr-temppu jolla DoCoMo haluaa pitää yllä edelläkävijän imagoaan. Tulevat varmastikin tosin tulevaisuudessa lisäämään huomattavasti tuota panistusta 4g:hen.
   
 8. nalle Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  29/7/03
  Viestit:
  1404
  Tykkäykset:
  0
  Näinhän tuolla artikkelissa todettiin, että NTT:llä on tarve puskea 4g:tä eteenpäin, kun 3g on liika hidas (noin vähän liioitellusti sanottuna...)
   
 9. Zache

  0   0   0

  Liittynyt:
  12/12/02
  Viestit:
  540
  Tykkäykset:
  0
  Ainakin itselläni on se mielikuva että 4g verkoilla viitataan useimmiten ei operaattorilähtöisiin langattomiin verkkoihin, tyyliin wlan:t yms, joita sitten käytetään hotspot tyylisesti linkkeinä nopeisiin halpoihin verkkoihin. Olenkos käsittänyt asian totaalisen väärin?

  Meinaan askel tuollaisiin hotspot verkkoihin on jo otettu nykyisillä symbian (bluetooth) puhelimilla ainakin data-siirrossa, IM softat on korvannu enemmän tai vähemmän tekstiviestit ja jahka VoIP softat saavat jalansiaa kunnolla puhelimissa niin sekin on sitten siirtynyt menemään 4g:n kautta. Lähinnä suurin kynnys on nyt enää puhelimen ohjelmistopuolen integraatiossa internettissä toimiviin juttuihin kuin linkkipuolella puhelimen ja lankanetin välillä. Ja tuota integraatiotakin tulee 3g:n mukana kokoajan lisää.
   
 10. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Niin no tuota 4Gtä viljellään vähän joka asiassa. mutta ei nyt kuintenkaan wlania (wifi) minään 4G ratkaisuna pidetä, eikä siitä tiedetä mikä tai mitä ilmantekniikkaa käytetään. Jotkut kutsuvat 4G:si eri tekniikoiden yhdistelmää jos tälläinen jatkuu niin sitten tuo ajankohta on hyvin lähellä.
  Myös jotkut tahot puhuvat nykyisten 3G tekniikoiden uudempia kehitys näkymiä 4G:nä. Alkaa nuo sukupolvet kärsimään inflaatiota tuolla tyylillä GPRS olisi jos 4Gtä...
  Mutta on siis maalailtu sellaistakin vaihtoehtoa että käyttäjien laitteet olisivat osa verkkoa (jotakautta kulkisi muidenkin liikennettä), eli ns. 4G-verkko olisi kuin internet verkko rakenteeltaan.
  Liikenne siirtyy IP pohjaiseksi ilman 4Gtäkin.
  Ongemia on vielä paljon muualla kuin pelkästään terminaaleissa, oikeastaan päätelaitteisiin voidaan tuoda tarvittava tekniikka/softat nopeasti kun ensin muut ongelmat on ratkaistu.
   
 11. Zache

  0   0   0

  Liittynyt:
  12/12/02
  Viestit:
  540
  Tykkäykset:
  0
  Juups, käytin vain tuota wifiä esimerkkinä koska sen yli toimivia puhelimia ja muita pieniä vehkeitä on oikeasti demotettu ja kaikki tietää mikä se on, sekä se nyt sattuu on skaalautunut "nätisti" loppukäyttäjän hallitsemista verkoista pienten kaupunkien kattamiksi verkoiksi, jolloin sen voidaan tavallaan katsoa kilpailevan 3g:n kanssa ainakin osasta liikenteestä vaikka se ei kokonaan sitä pyrkisi edes toteuttamaan puhelinverkkoa itse. Olkoonkin että itse 4g termin kannalta on ihan sama millä tekniikalla tuo on oikeasti toteutettu

  Mutta alun perinhän termi 4g lanseerattiin kuvaamaan vaihtoehtoja 3g:lle, eikä sinällään sen seuraajaksi. Tosin sanojen sisällöt hypessä on yhtä pysyviä kuin pilvet.

  Juu, mutta tavallaan tuo 4g on ainakin alussa kuvannut sellaista verkkoa jossa ei tarvita perinteisten puhelin operaattoreiden palveluita tiedon / puheluiden välittämiseen vaikka niitä voidaankin käyttää kun ei olla "hotspottien" alueella. Ja tuo idea IP verkosta tuon toteuttamiseen on ollut mukana 4g:ssä alusta lähtien, mutta erona 3g:n niin it-boomin aikana ei kyllä hypetetty 3g:ssä sitä että se olisi muka IP pohjainen verkko, vaan ihan muita asioita.

  Tuo siis jos oletetaan että 4g on mystistä uutta teknologiaa kuten cognitiiwiset radioit tai uwb-tekniikat sekä muu sälä. Eikä vain rinnakkainen toteutustapa sellaisille palveluille joita 3g:llä (eli IP verkoilla ja ohjelmoitavilla kännyköillä) pystytään toteuttamaan.
   
 12. zimon Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/7/02
  Viestit:
  1368
  Tykkäykset:
  0
  Jos UMTS:aa pidetään 3G:na, niin epäilen vahvasti ettei Suomeen sellaista verkkoa kannata koskaan rakentaa kuin ehkä koemielessä Helsinkiin purkamaan GSM-tukoksia jossain harvoissa tilanteissa, kuten massatapahtumissa.

  Yksi UMTS-solu siirtää korkeintaan 4Mbps ja silloinkin soluhengitys on tiputtanut solun kooksi yhden ainoan päätelaitteen. Jos päätelaitteita on enemmän, niin datanopeudet tippuu. Tullaan siis pääsemään realistisesti suunilleen samoihin nopeuksiin kuin EDGE:llä.

  Lisäksi UMTS:n taajuskaista on sellaista, että sisätiloissa muutama seinä pysäyttää signaalin kulun. Ei kai kuvitella että UMTS-soluja tuodaan virastojen ja isojen rakennuksien sisään?

  GSM:n suurin ongelma on ruuhkautuminen, mutta Suomen suhteellisen vähätiheyksisillä alueilla GSM:n kapasiteetti harvoin loppuu kesken. Euroopan miljoonakaupungit on asia erikseen.

  Jos 4G:na tarkoitetaan WLAN-tekniikoiden ja GSM/UMTS/DVB-H:n yhdistelmää, niin enemmänkin sellainen hybridi rakennetaan Suomeen nopeammin kuin puhdasta pelkkää UMTS-verkkoa, edes "suuriin" kaupunkeihin. WLAN kännyköissä antaa helpommin ja huokeammin EDGE/GPRS:aa nopeammat datayhteydet PDA-laitteisiin. Sinne minne UMTS-verkkoa kannattaa rakentaa, kannattaa rakentaa myös WLAN-hotspotteja. Yhtä tiheään joutuu soluja rakentamaan noissa tekniikoissa. WLAN:ssa tehty kehitys myös pystyy pitämään datan mukana nopeasti liikkuvassa päätelaitteessa soluvaihtoineen.
  Syrjäseuduille ei tule tulemaan kumpaakaan, vaan joudutaan tyytymään GPRS-dataan.

  Ihan näin kristallipalloon tiirailtuna tuumaan edellä mainittuja.
   
 13. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Jostain syystä sitä on kuitenkin rakennuttu muuallekkin "jo" nyt. Ja onhan Suomessa EDGE:kin tarjolla
  Verkon rakenne ei ole aivan verrattavissa GSM verkkoihin ja en todellakaan luule ettei UMTS verkkojen nopeudet kehittyisi.
  Ei se mikään 900 GSM veroinen ole, mutta on niitä verkkoja tehty 1900Mhz GSMlläkin.
  Mikä ettei, jos kerran jo GSMääkin on tuotu sisälle.
  Totta että suurimmasta osasta Suomen pinta-alaa ei ole ruuhkaisuus ongelma, vaikka muutama nörttiä voi "ruuhkauttaa" jonkin mökkialueen tukiaseman.
  Mutta kiistaton(?) tosiasia on että kaista loppuu GSMltä kesken tiheemmin asutuilta/oleilluilta alueilta Suomestakin.
  Puheen siirtämiseen kaistaa toki riittää ja siitähän ei ole kyse.
  On nyt kuitenkin muistettava että WLAN ei ole minkään kaupallisen matkapuhelinverkon korvaajaksi, ongelmia on liikaa.
  Yksi vapaataajuusalue. ja singnaalin huonoeteneminen jne.
  WLANin alueet tarvitaan WLAN käyttöön, onko niitä ole järkevä ruuhkauttaa kaupallisislla palveluilla, tuskin edes taajuusalueen hengen mukaista. EI vapaat aluuet ovat sitten erikseen, mutta niissä vielä matkaa halpoihin ratakisuihin.
  Jonkin yksittäisen ongelman tekninen ratakaisemisen jälkeen on vielä pitkä tie laajaan kauppalliseen käyttöön.

  Mutta kyllä siihen uskon että WLAN on merkittävä omalla sarallaan ja WLAN palikoita tulee matkapuhelimiin, joku voi jopa voipilla haluta siirtää puheluita, mutta toinen asia onko siihen tarvetta ja enenkaikkea onko siinä järkeä (lähivuosina)
   
 14. Jussi2000

  Jussi2000 Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  22/6/02
  Viestit:
  6950
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Mikä milloinkin
  Tulee varmasti menestymään. Ei GSM mikään huippusuosittu ollut heti vaikka kaupallinen toiminta alkoi jo vuonna 1992, vasta 1995 se alkoi lyömään itseään läpi kun se alkoi tarjoamaan merkittävästi parempia palveluita kuin NMT. Mutta jos 3G verkoilla on heti tarjota jotain mikä saa käyttäjät innostumaan voi se olla menestys nopeastikin. Joka tapauksessa lyö itsensä läpi parissa-kolmessa vuodessa. Itse odotan mielenkiinnolla. Ja lisäksi ei hinnat mitään suolaisia tule olemaan, joku ruotsalainen operaattorihan julkaisi jo loppukesästä/ alkusyksystä hinnastonsa eikä ne nyt niin hirmuisia hintoja olleet GSM:n verrattuna. Vaikka saksassa operaattorit maksoivatkin itsensä kipeäksi luvista, ei se kuitenkaan tarkoita sitä että niitä alettaisiin perimään käyttäjiltä. On selvää että jos hintaero GSM:n on merkittävä niin käyttäjäthän pysyisivät pelkästään GSM palveluissa ja tätähän operaattorit eivät tietenkään halua.
   
 15. jooso

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/2/03
  Viestit:
  33
  Tykkäykset:
  0
  Riippuu myös sisällön tuotannosta. 3G:n sisällön tuottajien on saatava uusia palveluja aikaiseksi jotka hyödyntävät 3G-verkkoa ja joita kansa rupeaa sitten joukolla käyttämään. Tuskin 3G:tä voisi sanoa menestykseksi jos kansa jatkaa tekstiviesti linjalla. Ajan kanssa 3G tulee kuitenkin varmasti menestymään.
   
 16. nzip

  0   0   0

  Liittynyt:
  23/11/02
  Viestit:
  245
  Tykkäykset:
  0
  Jos wcdma:n näkee vain puhelukapasiteetin lisääjänä, niin silloin sitä on turha ottaa käyttöön.
  JA Yksi EDGE-solu siirtää maksimissaan kymmenesosan tuosta ja silloin verkkoa käyttää vain yksi henkilö. Suuremmalla päätelaitemäärällä nopeus tippuu naurettavaksi.

  Jos teleoperaattori ja laitevalmistajat eivät kykene tekemään GPRS/EDGEä nopeampia ja vähempilatenssisia mobiiliverkkoja äänestävät datakäyttäjät jaloillaan WLANia.
  Umm? ei se gsm1800/1900 niin kaukana umtsin kaistasta ole.
  GSM:n suurimmat ongelmat ovat totaalinen kykynemättömyys tarjota vähälatenssista dataa ja pakettidatasiirron toimivuuden satunnaisuus.
  Päätelaite joka hanskaa kaikki nuo tekniikat on aikamoinen halko. Parempi olisi ajaa samaa radiorajapintaa mahdollisiman monella taajuusaluella, jolloin ruuhkaisimille alueille voidaan tarjota wlan-luokan nopeuksia ja päätelaite pystyy sulavasti siirtymään korkeammille taajusalueille kun siirrytään hotspotista kaupunkiverkkoon ja sieltä maaseudulle.
  Koodi:
  Sisätilat			kaupunkialue		maaseutu
  5Ghz, 2.4Ghz ->	2,11.9,1,8Ghz ->	900,850,450Mhz
  
  Nykyisellään kun päätelaitteen pitäisi tuota varten hanskata ofdm->(w)cdma->tdma sekä läjäpäin autenkinointi/roaming protokollia, voi olla että suurin osa käyttäjistä jättää kalliit isot laitteet väliin ja tyytyvät bitin käyttöön kodin/työpaikan wlanissa.

  Jos nykyiset operaattorit eivät aio umtsille varattua taajuutta käyttää, on parasta että luvat laitetaan uusintahakuun.

  Ei ole kenenkään etu että gsm-operaattorit istuvat umts-lupien päällä kun käyttäjiä kerta voi rahastaa gerpsistäkin.
   
 17. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Kyllä 3G tulee, mutta siirtymä on huomattavasti pehmeämpi kuin GSM-tekniikan hulluina vuosina 1997-2001. Silloinhan digitaalisten matkapuhelinten määrä kasvoi räjähdysmäisesti. Siirtyminen analogisesta tekniikasta digitaaliseen mahdollisti monia uusia ominaisuuksia verkkoihin, myös palveluita kehitettiin kovalla kiireellä.

  Tällä hetkellä puhelimet ovat kehittyneet nopeasti tietokoneen suuntaan ja mahdollistavat jo nyt omien sovellusten ajamisen, kuvaviestien lähettämisen, kohtuutasoisen äänen toistamisen ja videoiden lataamisen/toistamisen. Kaiken tämän piti visioiden mukaan tapahtua vasta 3G:n aikakautena. Vanhasta verkkoinfrastruktuurista on saatu väännettyä uskomattomasti irti kun on kärvistelty 3G hypen jälkeisissä krapuloissa ja siirretty verkkoinvestointeja jonnekin tulevaisuuteen.

  Puhelimiin tulee pikkuhiljaa erilaisia 3G ominaisuuksia kunnes voidaan sitten eräänä kauniina päivänä todeta suurimman osan uusista myydyistä puhelimista toimivan UMTS (3G) verkossa.

  Kolmanteen sukupolveen on yksinkertaisesti investoitu liikaa, jotta sen yli voitaisiin hypätä.
   
 18. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Uskon että neljässä vuodessa myydään enemmän UMTS luureja kuin tuona 97-01 välisenä aikana GSM:iä. Mutta ollaan samaa mieltä, ei tavallinen käyttäjä välttämättä tiedä mitä verkkoa hänen luurinsa tukee tulevaisuudessa.
  Paljon karummalta tulevaisuus näyttäisi UMTS verkoissa jos ei olisi kaksitoimi laitteita.
   
 19. Jussi2000

  Jussi2000 Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  22/6/02
  Viestit:
  6950
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Mikä milloinkin
  Niin sitä juuri tarkoitin tuossa edellisessä viestissäni. Ei GSM ollut menestys ennenkuin siinä alkoi olla eroja NMT:hen, eli GSM alkoi menestyä vasta kun tuli A- tilaajan numeronäyttö ja tekstiviestipalvelut. Sitä ennen se ei tarjonnut mitään ihmeellistä ja erikoista NMT palveluihin verrattuna. (Ehkä paremman puhelinyhteyslaadun peittoalueella mutta ei välttämättä aina sitäkään). Eli 3G verkon tulee tarjota jotain sellaista mitä GSM ja GPRS eivät pysty tarjoamaan ja lisäksi palveluitten tulee olla kohtuuhintaisia.
   
 20. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Nämä nyt oli peruskamaa käytännössä alusta asti.
  GSM oli euroopassa erityisasemassa, koska se oli käytännössä ensimmäinen yleinen matkapuhelinverkko monessa maassa, menestyksen mailmalla siitä teki alusta asti mietitty standarti jota tuettiin useassa maassa ja tähän liittyen oli sovittu tietyn tyyppisestä Roaming pakosta, ja aikoinaan edistyksellisen tekniika, vaikka se ei käyttäjiä kiinnostanut.

  Maissa joissa oli analogisiaverkkoja GSMn yleistyminen oli silti yllättävän nopeaa ja osasyynä tähä pidetään näissä maissa vapautettua kilpailua.

  Tosin GMS yleistymistä vaikeutti näissä maissa jo olevat kattavat analogia verkot, joissa osissa tarjottiin GSMsstä tutuja palveluita (numeronnäyttö, lyhytsanomat), GSM löi itsensä läpi kun verkot olivat saavuttaneet riittävän peiton, ja liittymäkustannukset halpanivat alle analogi verkkojen hintojen. luurit halvempia, pienenmpiä, paremmat akunkestot jne. Tähän lisättynä joillekkin käyttäjille tärkeät puheensalaus ja roaming.

  UMTS suosio ei vaadi kattavaa verkkoa, käyttäjät eivät joudu luopuun GSM/verkosta/palveluista. Tilanne on käyttäjän kannalta vähän sama kuin muutama vuosi sitten tuli kaksitaajuus verkot ja laitteet.
  Parivuotta sitten tuli GPRS luurit (ja palvelut). Nyt yli 80% suomessa myytävistä luureista on GPRS ja värinäyttö, kaikki käyttäjät eivät edes tiedä käyttävänsä GPRSää tai kahtataajuutta, ja kaikki eivät käytäkkään.
  samoin käy UMTS luurein.
  GPRS ei tuonut sinänsä mitään uutta palvelua, wapit , selaimet, sähköpostit toimi/toimii vallan hyvin vanhoilla systeemeillä. Mutta niiden käytettävyys parani, wapista tuli melkein menestys.
  Nyt GSMllä ajetaan ns. 3G palveluita (kuten aikoinaan NMTllä a tilaajannäyttö ja lyhytsanomia jne.), ei siinä mitään kyllä ne toimii, mutta kun streampätkä nykäisee heti kun joku muukin ajattelee käyttää samoja juttuja, viipeet verkossa ovat pitkiä, useat yhteydet eivät toimi yhtäaikaa, harva kuvittelee tosissaan MP3sia imuroivan nykyverkoilla.

  3G verkot tekevät näistä käytettäviä ja sellaisia että tavallinen Duunari tai toimihenkilö alkaa niitä käyttään.
   

Jaa tämä viestiketju