Älypuhelin astetta kovempaan käyttöön

Keskustelu osiossa 'Minkä puhelimen ostaisin?', aloittaja Juice93, 18/6/12.

 1. Juice93

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/6/11
  Viestit:
  96
  Tykkäykset:
  2
  Vanha Duudsonin kestävä puhelin on sanomassa itseään irti, ja olisi aika ostaa uusi luuri. Aiemmin olen pitänyt kosketusnäytöllisiä puhelimia leluina, mutta nyt kun niitäkin saa IP-suojauksilla varustettuna, alkaa mieli muuttua.

  Käytän nykyistä puhelintani lähinnä tekstiviestien kirjoittamiseen, joten suuria vaatimuksia uudelle ei ole. Jos päädyn älymalliin, niin sen olisi kuitenkin syytä olla riittävän hyvä, jotta sitä jaksaa ainakin kolme vuotta itsellään pitää. Pääpaino älyominaisuuksissa olisi nettikäyttö. Myös Spotify olisi huippu ominaisuus (en ole vielä ihan kärryillä, saako sen jokaiseen puhelimeen). Kestävyydestä sen verran, että puhelimen pitäisi olla maastopyöräilyn kestävä (ts. vesisade ja rapa ei saa lyödä puhelinta maihin).

  Ongelman ydin on se, ettei mikään puhelinmalli tunnu olevan juuri sopiva tarpeisiini. Siispä tarvitsen hieman apua muutamaan kysymykseen. Toki saa ehdottaa myös suoraan jotain puhelinmallia, listasta tai sen ulkopuolelta.

  Muutamia malleja joita olen miettinyt:
  Samsung Galaxy Xcover
  Motorola Defy+
  Sony Xperia active (Tämä nyt vain sattui silmääni vaihtoehtona, varteenotettavampana pidän pian julkaistavaa Xperia go -mallia)

  Muita kiinnostavia malleja, joita Suomesta ei (vielä) saa:
  Samsung Rugby Smart
  Sony Xperia arco S
  Sony Xperia go
  Panasonic Eluga

  1. Näyttö
  Kuinka suuri / millä tarkkuudella näyttö olisi hyvä olla? Lähinnä nettikäyttö mietityttää. Markkinoilla olevista puhelimista Motorola vetää pisimmän tikun, mutta onko Samsungin resoluutio riittävä?
  2. Akku
  Onko ko. mallien akkukestoissa suuria eroja? Nähtävästi nykyisin puhelimen pitäisi roikkua joka yö laturissa. Selviääkö kaikilla puhelimilla kuitenkin esim. viikonlopun yli, jos rajoittaa käytön muutamaan tekstariin?
  3. Käytettävyys
  Toimiiko kosketusnäyttö ja puhelimen toiminnot ihan reaaliajassa, vai onko niissä viivettä? Ainakin vanhojen navigaattoreiden kosketusnäytöissä esiintyy inhottavaa hitautta, mutta uusimmat älypuhelimet ovat omien kokemuksien mukaan ajan hermolla. Mites nämä mallit?
  Entä onko eri Android-versioiden välillä suuria eroja? Monissa puhelimissa on Android 2.3, eikä päivitystä 4.0-versioon luvata. Onko 4.0-version päivitysmahdollisuudesta jotain käytännön hyötyä?

  Jos en keksi mitään sopivaa puhelinta älyominaisuuksilla, niin jatkan vain samalla mallilla ja hommaan peruspulikaksi Samsung Xcover 271:n, joten mikään hengenhätä omassa valinnassa ei ole :)
   
 2. Juice93

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/6/11
  Viestit:
  96
  Tykkäykset:
  2
  Ei taida olla kovin suuri yleinen kiinnostus kestäviin älypuhelimiin. Onhan ne tietysti aina jonkin asteisia kompromisseja.

  Nyt innostuin Sonyn Xperia go -mallista niin paljon, että taidan tilata sen jahka se julkaistaan. Miinusta tuossa on melko heikko näyttö, mutta luulen että se silti Samsungin Galaxy Xcoverin voittaa. No ehkä ensimmäinen älypuhelin ei välttämättä kaikkia herkkuja kaipaakaan. :D
   
 3. emerik Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  11/5/11
  Viestit:
  505
  Tykkäykset:
  28
  Puhelinmalli:
  ..
  Ongelma taitaa olla vain että kestävissä puhelimissa on sitten noi ominaisuudet olleet hiukan hapokkaita. Toki tuo tuleva Sony Xperia Arco S esimerkiksi on pientä huomiota herättänyt itsessä.

  Itse näen tärkeänä hyvät GPS ominaisuudet tärkeänä, jotka onkin kaikissa uusimmissa 2012 puhelimissa kunnossa eli GLONASS tuki saatu esimerkiksi. ICS on ihan suotavaa eli aina uusin on oikea suunta miettiessä uutta puhelinta.

  Luonnollisesti nettikäytössä mahdollisimman iso resoluutio ja näytönkoko onkin toivottavaa ja tässä jokainen sitten itse määrittelee missä tulee kynnys vastaan. 4,3"-5" välillä se järkevin koko taitaa pyöriä kuitenkin ja resoluutio mahdollissimman iso eli 1280x720 (pienemmilläkin pärjää toki). Kosketusnäyttö on uusissa puhelimissa erinomainen joten tässä suhteessa ollaan hyvissä kantimissa.

  Akuissa on eroja eli tällä hetkellä Motorola taitaa tarjota parhaimman kestävyyden omalla mallillaan. Samsung on myös myynyt tehokkaaampia akkuja erikseen jolloin uusi takakuori vain vaihdettu puhelimeen jotta akku sopii sisään. Älypuhelimet aktiivisessa käytössä kuluu päivässä, mutta vähemmällä käytössä sitten parisen päivää kestää. Tätäkään asiaa ei voi toki yleistää.

  Iskunkestävyyttä voidaan ihan hankkia ylimääräisillä suojakuorilla kuten Otterboxilla. Mutta kosteuden suhteen sitten näissä olisikin mukava siirtyä minigrip ratkaisusta eteenpäin, joten kyllä näille suojatuille puhelimille olisi kysyntää. Ja jos maastopyöräilyyn tulee, niin ylimääräisiä suojauksiakin voi harkita sekä hinnan suhteen pohtia edullistakin puhelinta. Näyttö se on noissa herkin kohta kuitenkin.
   
 4. qbo

  0   0   0

  Liittynyt:
  7/6/07
  Viestit:
  10
  Tykkäykset:
  0
  Kiinnostusta on, kuten yllä jo mainittiin niin nämä rupeaa olemaan ominaisuuksiltaan jotain käyttökelpoista. Itse en pakosti Älykästä kestävää puhelinta tarvitse mutta eihän siitä haittaa ole, kun on jo vähän päässyt tottumaan siihen että puhelimella voi tehdä muutakin kuin soittaa. Lomille lähtiessä laitoin toiveen Elugasta liikkeelle, saas nähä onko semmonen ilmestynyt.. Tuo kosteuden ja pölynkesto pitäisi olla joka puhelimessä mitä myydään mutta lienee järjetöntä tehdä hajoamattomia tuotteita.. ;)
   
 5. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Tummia, tuumia, vaikka tapletti kokoonasti, pikselitiheys ei kumipuhelimissa välttämttä se juttu, kaikissa se kuitenkin riittävä pieneenkin luettavaan fonttiin., eli joudut mm. nettisivuja suurentaan.

  Suuren koon ohi ajaa järkevyys. se että laite koonsapuolesta sopii matkaan, kahdenkädenkäyttöön isokin menee, mutta yhdenkädenkäytössä... ulkona voi myös arvostaa että kosketusnäytön ympärillä on tilaa.

  Jos ei kovasti PDF, ja muita toimosto documentteja joudu plärään, niin pidä mielessä se että koko ja sen vaikuttava käytettävyys ok.

  Eli 320x480 kolmentuuman koossa voi olla ok, siinä kuitenkin joidenkin, lähinnä huonosti tehtyjen, sovellusten kanssa voi tulla ongelmia.
  Nettikäyttö on sikalaaja käsite, mutta monesti web surffailu mielletään asiaksi jossa tarvitaan tilaa, hyvät sivut toimii toki pienessäkin ja siinä suhteessa tilanne on parantunut vasta näyttöjen kasvatteua :(, mutta tyypillisesti levähtäneiden nettisivujen laipateksti on kohtuullisen kapealla alueella, ja jos pakko levee niin seleimet voivat pakko kaventaa, eli leveyden puolesta mahtuu luettavasti ruutuun.

  Email, IM, sun muut yhteisöjutut, yleensä sopii hyvin pieneen ruutuun, video stream tarpeen mukaan, mutta pienempää ruutuun riittää ehkä pienempi kaista (laatu).
  Lähde siitä että joka yö, ja jos menet verkkolaturin olottumattomiin, niin ota mukaan varavirtaa (niitä ns PowerPac akku toimisia latureita)
  Laitteet saa sinänsä 1 latauksella kestämään valmiustilassa useamman päivän, mutta jos jokin jää poikittain niin akku on ennen iltaa tyhjä vaikka ei luurin koskisi. (eli pienempi vaiva kantaa lisävirtaa kuin huolehtia siitä että kone ei vie virtaa)

  Yleistäen ei viiveitä, mutta joskus tahmaa se tehokkainkin kone. Itse kosketus tekniikka on tekniikkana viiveetön. (no jotain härö suodatuksia voi aiheuttaa pientä toivottua viivettä)

  Jos hankit kumiälypuhelinta jossa kosketusnäyttö, niin sinua ehkä kiinnostaa se näytön toimivuus muulla kuinsormella, nykyään yleisesti suosittu kapasitiivinen tekniikka ei perustoteutuksena tue hanska, tumppu normi kynä kosketusta. kynä käyttöön lisäksi epätarkka. Edes aina ei puolijäätynyt, kostea, kuranen sormi toimi kunnolla. Eli jos vaihtoehtoja niin harkitse toteutus jota voi myös oloissasi käyttää. Samsung Note tyylinen kynä tuki voi olla myös kovajuttu.

  Android luureista puuttuu oikeat luurinapit, ja soittamiset ja vastaamiset joutuu tekee kosketus näytöllä (tai HFllä), pientä apua saa joissain koneissa/softissa valinnalla jolla esim fyysiselläkoti napilla voi vastata.


  Jos luuri pariksivuodeksi niin nelos versio ja aloita sillä jos ei aijempaa kokemusta.
  Juuri tällähetkellä vanhempia on yleistäen toimivampi (laite eroja) ja vähemmän ogelmia esim Play kaupan softien kanssa. ensivuonna varmaan toisein, eli jos aloitat nelosella niin ehkä pidemmän päälle jäät voitolle.

  Kumipuhelinpuolella älypuhelin tarjonta kohtuu hintaan on pelkkiä Android kosketuskoneita. Tarvetta olisi näppiskoneille, mutta sellaisen tulemisen varaan ei kannata jäädä odotteleen.
   
 6. Juice93

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/6/11
  Viestit:
  96
  Tykkäykset:
  2
  Kiitos kommenteista!

  Nyt on tullut muutama päivä testattua laina-Xcoveria, ja täytyy kyllä kapulapuhelimia koko ikänsä käyttäneenä todeta, että aikamoinen vehje on! Kaikkein eniten tässä vielä ihastutti se, että nykymittapuussa näinkin vaatimattomasta puhelimesta sai näin paljon iloa irti. Nettikäytössä jatkuva sisään/ulos-zoomailu oli alussa hieman häiritsevää, mutta siihen tottui yllättävän nopeasti. Lisäksi kosketuseleet menivät kiitettävän hyvin perille, jopa kirjoittaminen oli yllättävän helppoa. Vertaaminen navigaattorien kosketusnäyttöihin oli siis turhaa :)

  Saattaa olla, että opiskelijavaisto herää ja tulee tyydyttyä kompromissimalleihin, Galaxy Xcoveriin tai Xperia Go:hon, sillä niiden hinnat ovat kukkarolle ystävällisemmät, ja tiukan paikan tullen puhelimen hajoaminen ei harmita ihan niin paljon.
  Valintaani voin vielä perustella Soveliaan mainitsemalla näytön koko vs. käytettävyys -puntaroinnilla. Xcoverkin tuntuu juuri ja juuri yhteen käteen sopivaksi, joka kuitenkin on monessa tilanteessa poikaa.
  Xcover vs. Go -valinta onkin sitten tiukka. Go:n saa hieman paremmilla ominaisuuksilla ja omasta mielestäni hienommalla designillä niin ulkoisesti kuin sisäisesti (sisäistä hienoutta voi tietysti helposti parantaa), mutta onkohan nämä edut hintaeron arvoisia... Xcoveria näyttää saavan edullisimmillaan noin parilla sadalla, kun taas luulen Go:n hinnan asettuvan noin kolmeensataan. Ainakin CyberPhoto myy puhelinta ennakkoon hintaan 319€.

  Vielä muutama lisäkysymys, jotka eivät varsinaisesti liity kestäviin älypuhelimiin.
  Saako nettikäytössä edellisen sivun esiin jotenkin useamman sormen eleellä? Yritin kaikenlaista Xcoverissa, mutta en keksinyt mitään jolla sen olisi saanut, aina piti painella nappuloita.
  Pystyykö aloitusnäyttöä kääntämään joissain malleissa vaakaan? Jos on selailee nettiä vaaka-asennossa, ja pitää tarkistaa muualta puhelimesta jotain, on hieman ärsyttävää kun alkuvalikot näkyvät aina pystynäytöllä.
  Entä onko paremmissa älypuhelimissa mahdollisuus vierittää sivua ylä- tai alaviistoon? Xcoverissa sivu tuntui aina liikkuvan kerralla joko ylös-alas tai sivuttain...
   
 7. muumi Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  31/5/04
  Viestit:
  365
  Tykkäykset:
  19
  Itse pähkäilen saman probleeman parissa kun olen jo pari kertaa tänä vuonna onnistunut Galaxy Nexuksen tuhoamaan kosteudella.

  Tällä hetkellä mielestäni parhaat vaihtoehdot Sony Xperia Acro S ja Panasonic Eluga. Edellistä saa saksalaisesta nettikaupasta hintaan 399e ja jälkimmäistä 239e.
  http://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=4781&idPhone2=4560
   
 8. smolami Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/10/06
  Viestit:
  175
  Tykkäykset:
  3
  Mistä tota Panasonicia saa 239€ ?
   
 9. Arwin Grubel

  Arwin Grubel Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  45   0   0

  Liittynyt:
  5/3/09
  Viestit:
  2373
  Tykkäykset:
  1007
  Puhelinmalli:
  Note3 + Gear
  Jossain vaiheessa oli expansys.fi
   

Jaa tämä viestiketju